Dit alles in een open geeststelde een nieuwe progressieve agenda voor Poperinge op.
Een agenda gebaseerd op het DNA van Samen: innovatief, origineel en verfrissend. Een tikje rebels ook, en met het nodige zelfvertrouwen.
Armoede - en kinderarmoede in het bijzonder - blijft één van de grote problemen van onze maatschappij. Een welvaartsstaat als de onze kan zich geen toenemende armoede veroorloven. De strijd tegen armoede moet hoe dan ook hoog op de lokale agenda.
Achterstelling en ongelijke kansen worden jammer genoeg van generatie op generatie overgedragen. Ongelijkheid en armoede beginnen in de wieg en zelfs al in de baarmoeder. Wij staan voor nultolerantie vanaf de geboorte tot aan het overlijden, maar verzetten ons tegen het culpabiliseren van mensen in armoede. Armoedebestrijding is een verhaal van kansen grijpen, maar ook van kansen geven. Het is onze strijd om iedereen en in het bijzonder kinderen zo snel mogelijk uit de armoedespiraal te halen. We hebben de plicht om sociale vooruitgang te stimuleren en om alle talenten te benutten.
Als Samen kiezen wij voor een progressief, universeel sociaal beleid: universeel want voor alle inwoners van onze gemeente bedoeld, maar ook progressief, want met een versterkte aandacht en inspanning voor hen in de meest precaire omstandigheden.
Armoedebestrijding is niet het werk van één persoon, maar kan enkel effectief zijn als het als een rode draad door het volledige gemeentebeleid loopt. We zetten een gemeente-breed armoedeplan op dat alle beleidsdomeinen overstijgt en waarbij alle actoren betrokken zijn. We voorzien voldoende middelen om dit plan te realiseren. We houden het eigen beleid constant kritisch tegen het licht. Samen met de lokale partners en waar mogelijk wetenschappers, evalueren we alle armoede-acties naar hun effectiviteit en sturen bij waar nodig.
Vanuit het OCMW zetten we in op de snelle erkenning van het armoedeprobleem bij een
gezin of alleenstaande. We zoeken actief naar manieren op dit proactief in kaart te brengen.
Onze voorstellen:
Het opnemen van alle rechten kan een belangrijke stap zijn in de strijd tegen armoede. Het informeren en begeleiden, zodat men deze rechten claimt, is dan ook een belangrijke taak voor het OCMW.
Onze voorstellen:
Eens het probleem gedetecteerd, zetten we als Samen in op een aanklampend beleid waarbij we een aanpak op maat van het gezin of individu uitstippelen.
Onze voorstellen:
Onze gemeente zet in op het voorzien van sociale tarieven voor een brede waaier aan basisvoorzieningen, zodat de levenskost niet ten koste van de levenskwaliteit gaat.
Onze voorstellen:
Schulden stapelen zich vaak op. We helpen mensen om beter om te gaan met hun beschikbare budget en schulden weg te werken door schuldhulpverlening via het OCMW.
Onze voorstellen:
Armoede bestrijden stopt niet bij het wegwerken van financiële drempels. Het werk zal integendeel pas af zijn als we elke inwoner van Poperinge op een volwaardige manier kunnen laten participeren aan de lokale samenleving.
Onze voorstellen:
WE MAKEN poperinge gezonder
Gezondheid, daar liggen bijna 2 op 3 Poperingenaars wakker van. Stoppen met roken, evenwichtiger eten, meer bewegen, matig gebruik van alcohol, … Mensen maken bewust of onbewust keuzes die hun gezondheid beïnvloeden. Ook hun leefomgeving is een bekommernis én terecht. De vraag naar meer groene ruimtes, minder luchtverontreiniging, een stressvrije omgeving, een gezonder aanbod van eten en drank in scholen was nog nooit zo groot.
Samen wil in nauwe samenwerking met het volledige Vlaamse preventielandschap werk maken van een kerngezonde leefomgeving en gelijke gezondheidskansen voor iedereen. Tegen 2025 willen we van Poperinge een Gezondere Gemeente maken. Elke inwoner, bezoeker en medewerker moet kunnen opgroeien, wonen, werken, spelen in een gezonde leefomgeving waarin er meer sociale samenhang is en meer gelijke gezondheidskansen voor iedereen weggelegd zijn.
In onze Gezonde Gemeente werken we tussen 2019 en 2025 nog beter aan nog meer gezondheid voor iedereen. We richten ons niet alleen naar onze inwoners, maar ook naar onze bezoekers en werknemers. We stimuleren gezonde keuzes in een gezonde omgeving. Dit doen we samen met al onze diensten, burgers en organisaties op ons grondgebied. Als Gezonde Gemeente besteden we bijzondere aandacht aan de meest kwetsbaren en verbinden we lokale thema’s en noden aan bovenlokale ontwikkelingen zoals het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid en de duurzame ontwikkelingsdoelen. Hiermee boeken we driemaal winst… lokaal, Vlaams en internationaal.
zorg- en welzijnsvoorzieningen besteden aandacht aan preventie
Zorg, welzijn en nazorg zijn de sterke pijlers van een integraal lokaal sociaal beleid, maar ook preventie speelt een cruciale rol. Elke gemeente kan het verschil maken door de bestaande zorg- en welzijnsvoorzieningen en -diensten aan te moedigen om meer oog te hebben voor preventie in hun reguliere werking. Ze kunnen risico’s en/of problemen tijdig detecteren en erger voorkomen via zorg en begeleiding. De uitdaging bestaat erin om alle preventie- en gezondheidsinitiatieven breed toegankelijk te maken en de samenwerking tussen gemeente, OCMW, zorgverstrekkers en welzijnsdiensten te bevorderen.
Onze voorstellen:
gezonde wijken
We onderschatten de kracht van gedreven burgers niet. Ze zetten hun schouders onder initiatieven om wijken en buurten levendig en aantrekkelijk te maken voor al wie er woont, speelt en werkt. Een dynamiek die Samen wil koesteren. Daarom stimuleren en organiseren we laagdrempelige wijkactiviteiten, waardoor we ook de sociale, mentale en fysieke gezondheid van de buurtbewoners beïnvloeden. Resultaat? Meer solidariteit, meer veiligheid en een meer leefbare gemeente.
Onze voorstellen:
Wonen moet betaalbaar zijn of worden voor iedereen. Iedereen heeft recht op een betaalbare eigen stek, of je nu huurt of koopt, veel of weinig verdient. Toch wordt het huren of kopen van een goede én betaalbare woning voor velen alsmaar moeilijker. Samen laat niemand aan zijn/haar lot over. We houden rekening met ieders draagkracht, om iedereen te geven waar zij of hij recht op heeft: een comfortabele, goede en betaalbare woning.
Een sterk lokaal woonbeleid start met een goede kennis van de lokale noden en het aanbod. Op basis van de gemeentelijke cijfers qua inkomen, gezinssamenstelling, leeftijd etc. wordt een woonplan opgesteld.
Onze voorstellen:
Sociale huisvesting is één van de voornaamste hefbomen voor een sterk lokaal sociaal woonbeleid. Als Samen blijven wij hierop inzetten en versterken we zelfs de inspanningen.
Onze voorstellen:
We voerden de voorbije jaren een streng en consequent beleid inzake leegstand en verkrotting. We gaan op de ingeslagen weg verder.
Onze voorstellen:
Als stadsbestuur zetten we ook in op kwaliteitsvol wonen als hoeksteen van een kwaliteitsvol leven.
Onze voorstellen:
Om wonen in een dichtbevolkte regio als Vlaanderen betaalbaar te houden, zetten we ook lokaal in op nieuwe woonvormen.
Onze voorstellen:
Ook het OCMW van Poperinge wordt in toenemende mate geconfronteerd met de strijd tegen dak- en thuisloosheid. Een warme samenleving zorgt er voor dat ook wie door tegenslag getroffen wordt, een kwalitatief dak boven het hoofd heeft.
Onze voorstellen:
Actief samenleven vraagt plaatsen waar mensen kunnen samenkomen. Het inrichten van de
publieke ruimte en het ondersteunen van het sociaal leven, dienen voor Samen dan ook een
duidelijk doel: het creëren van ruimte voor ontmoetingen.
Bij de herinrichting van de publieke ruimte kijkt Samen niet enkel naar de schoonheid of het prijskaartje. De herinrichting moet ook maximaal een doel dienen, namelijk een plaats creëren waar inwoners ongeacht hun afkomst of leeftijd elkaar ontmoeten.
Onze voorstellen:
Naast fysieke ruimte, is er ook nood aan redenen waarom mensen samenkomen. Al te vaak blijft men in de eigen sociale kringen hangen. Samen wil actief ontmoetingen tussen mensen organiseren door middel van een bloeiend en divers lokaal sociaal weefsel.
Onze voorstellen:
Een buurt-, wijk- of dorpswerking vormt een hoeksteen in het versterken van het sociaal weefsel in de gemeente. We voorzien dan ook middelen voor een sterke buurtwerking en we bouwen aan gemeenschappelijke buurtvoorzieningen in de publieke ruimte en ondersteunen buurtprojecten.
Onze voorstellen:
Een gemeente die oog heeft voor haar jeugd is een gemeente die leeft. We zetten als Samen in op een creatief en gedurfd jeugdbeleid met een bijzondere aandacht voor ontspanning en inspraak.
Zoveel mogelijk vrijheid en zelfstandigheid is de basisvoorwaarde voor een menselijk bestaan. Wie heel zijn leven heeft bijgedragen tot de samenleving, elk op zijn of haar manier en met de eigen mogelijkheden, verdient een comfortabele en stimulerende oude dag.
Oudere mensen willen zelfstandig blijven en zelf kiezen hoe ze hun leven vorm geven. We geven hen de middelen om hun eigen leven in te richten en om deel te blijven uitmaken van ons sociaal en zelfs economisch leven. Minder mobiel zijn of een handicap hebben, is geen reden om er niet bij te horen. We passen ons aan aan elkaars situatie.
Onze voorstellen:
Iedereen heeft recht op arbeid, recht op werk. Werk is een belangrijke hefboom om mee te tellen in onze samenleving. Jammer genoeg krijgt niet iedereen evenveel kansen. Laaggeschoolden, langdurig werkzoekenden, ouderen, personen met een arbeidshandicap, mensen in armoede, enz. vallen meer en meer uit de boot. Een traject naar werk begint lokaal, dicht bij de mensen, op maat van de mensen.
Als lokale overheid kunnen we de plaatselijke werkgelegenheidsproblemen en -kansen het best inschatten. Een lokaal werkgelegenheidsplan, in samenwerking met alle betrokken lokale partners en in overleg met de VDAB, kan extra aandacht schenken aan inwoners die het minder makkelijk hebben.
We nemen maximaal onze regierol van de lokale arbeidsmarkt op. Als lokaal bestuur staan we immers het dichtst bij de mensen en hebben we het beste zicht op de persoons- en gezinskenmerken van haar inwoners, de sociale netwerken in wijken en buurten, het onderwijsaanbod, de behoeften aan kinderopvang, de bereikbaarheid van bedrijven en kantoren,... Daarbij bundelen we de krachten door samen met scholen, werkgevers en verenigingen die actief zijn op het vlak van welzijn en gezondheid, VDAB en sociale partners (werkgevers en vakbonden) naar oplossingen te zoeken voor de uitdagingen op de lokale/regionale arbeidsmarkt.
Via de OCMW’s zijn lokale besturen de eerste en vaak de enige schakel in het traject naar werk voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Daarom helpen we onze inwoners die het wat moeilijker hebben in de juiste richting. We nemen onze rol op om te zorgen voor werk op maat van mensen i.p.v. mensen te veranderen op maat van werk. We werken actief samen met VDAB, versterken en sluiten akkoorden om de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de VDAB-dienstverlening te garanderen.
Een eigen inkomen voor zoveel mogelijk mensen is de basis van betaalbare welvaart en welzijn. Werk geeft mensen de kans om zich beter in een gemeenschap te integreren en zichzelf te ontplooien. Werkloosheid terugdringen door kwaliteitsvolle en duurzame werkgelegenheid blijft voor Samen dan ook een prioriteit.
Onze voorstellen:
Via sociale economie bieden we kansen aan wie via de reguliere arbeidsmarkt niet aan de bak komt. Als lokaal bestuur zetten we hier sterk op in.
Onze voorstellen:
In een steeds individueler wordende maatschappij met zeer diverse gezins- en samenlevingsvormen en een ouder wordende bevolking, neemt het risico op vereenzaming toe. Voor Samen is de strijd tegen eenzaamheid een belangrijk speerpunt. Net als bij armoede komt het erop aan om het probleem snel te detecteren en vervolgens activiteiten en structureel contact te organiseren.
Van de natuur kunnen genieten is een basisrecht. Daarom creëren we een groene buurt, waar het aangenaam is om te wonen en die een antwoord biedt op moderne uitdagingen zoals de klimaatverandering of de uitputting van grondstoffen.
Om onze gemeente groener te maken moeten we allen samen aan de kar trekken. Het stadsbestuur is de voorhoede en neemt iedereen mee op sleeptouw.
Onze voorstellen:
In landelijke gemeenten wordt groen te vaak gezien als een evidentie. We schatten het groen naar waarde en streven naar een maximale waarde als publieke ruimte met meerdere functies.
Onze voorstellen:
Ook in de stad zijn groen en ruimte om te ademen een basisrecht.
Onze voorstellen:
De toekomst is hernieuwbaar en betaalbaar. We halen de kracht van de natuur in huis. We produceren zo veel mogelijk lokaal uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Hierdoor winnen we aan autonomie. Daarnaast gaan we op zoek naar slimme maatregelen, zodat iedereen kan investeren in duurzame energiebronnen en we de toekomst van onze planeet niet in gevaar brengen. Veel mensen vinden een nuttige baan in de sector van de hernieuwbare energie: een transitie naar 100% hernieuwbare energie in België tegen 2050 levert al in 2030 20.000 tot 60.000 nieuwe jobs op. Voor Samen is de woning een spil in het energienet van de toekomst.
Voor Samen is energiezuinig wonen een basisrecht. Samen wil de energiefactuur voor iedereen verlagen met energiebesparingen. Meer en meer mensen worden ‘prosument’ en produceren zelf energie met zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp die slim inspeelt op het net. Ze slaan hun energie tijdelijk op en stemmen hun gebruik af op de energieproductie. Coöperatieven produceren samen energie met een windmolen in de buurt of zonnepanelen op het dak van de school. Warmtenetten zorgen voor groene warmte voor de hele wijk. Zo bouwen we de energie van de toekomst uit: hernieuwbaar, schoon en dicht bij huis.
Door grondig te renoveren, kunnen de inwoners van onze gemeente genieten van meer comfort en tot 75% besparen op hun energiefactuur.
Onze voorstellen:
Mogelijke initiatieven:
Als gemeente geven we het goede voorbeeld. We investeren in energiezuinige gebouwen
en zetten projecten op om de energieverspilling binnen de gemeentevoorzieningen terug te
dringen.
Onze voorstellen:
Om de klimaatopwarming te stoppen moeten we het gebruik van fossiele brandstoffen uitfaseren en overstappen op hernieuwbare energie.
Onze voorstellen:
De mondiale klimaatcrisis drukt ons met de neus op de feiten: als we niet duurzaam omgaan
met onze energiebronnen en water- en luchtvervuiling niet bestrijden, wordt de schade
enorm. Ook economisch. Bovendien betekent zorg dragen voor het leefmilieu in de buurt
ook een aangename omgeving om te wonen. Door vandaag aandacht te hebben voor groen,
door geluids- of lichthinder te beperken en beter om te gaan met afval, kunnen we ook
morgen nog van onze buurt genieten.
Vooruitgang in economie en in ecologie kunnen niet zonder elkaar. Leefmilieu en natuur
hoeven niet ondergeschikt te zijn aan economische activiteit. Een eenzijdige focus op
economische ontwikkeling legt een hypotheek op onze toekomst. Tegelijk hoeft zorgen voor
het milieu niet te betekenen dat we aan comfort moeten inboeten. Onze welvaart gaat er niet
op vooruit als we de draagkracht van onze aarde systematisch overschrijden, ook al groeit
ons BBP. Ooit betalen we de prijs. Economische vooruitgang zal daarom duurzaam zijn, of
niet zijn.
Onze voorstellen:
Samen ijvert voor een ambitieuze en duurzame mobiliteit, op maat van onze inwoners. We volgen het STO(E)P-principe: eerst stappen, dan trappen (de fiets), dan openbaar vervoer en dan pas de (elektrische) personenwagen. Vooral stappen biedt kansen tot sociale interactie. Met nieuwe, aangename, voetgangersvriendelijke omgevingen creëren we ontmoetingsplaatsen voor mensen. Voor korte verplaatsingen blijft de fiets het duurzaamste vervoermiddel. We bouwen dan ook een beleid uit dat de rol van de fiets herwaardeert.
De omslag naar groene mobiliteit gaat niet van vandaag op morgen. Het vraagt een actieve ondersteuning en langetermijnvisie vanuit het lokale bestuur. Als we de mobiliteit niet sturen en geen komaf maken met ‘koning auto’, dan geldt in het verkeer, meer dan waar ook, de wet van de sterkste en van de stilstand. We aanvaarden we dat niet. Iedereen is ooit een zwakke weggebruiker. Iedereen is er dan ook bij gebaat dat zwakke weggebruikers de openbare ruimte terug krijgen. Iedereen wil snel en veilig geraken waar zij of hij wil zijn. Daarom geven we voorrang aan vervoer dat dat mogelijk maakt.
Onze voorstellen:
We zetten specifiek in op het verhogen van de mobiliteit van minder mobiele en kansarme inwoners.
Onze voorstellen:
Nog steeds verliezen te veel mensen het leven in het verkeer of raken er ernstig gewond.
Verkeersveiligheid is voor Samen dan ook een grote prioriteit. We streven ernaar om binnen Poperinge het aantal slachtoffers tot nul te herleiden.
Onze voorstellen:
We zetten ook lokaal in op het bevorderen van dierenwelzijn. Een samenleving die geen respect toont voor dieren, is een koude samenleving. Door sensibiliseren, informeren en waar nodig sanctioneren zorgen we ervoor dat het dierenwelzijn binnen onze gemeente een belangrijk aandachtspunt is.
Onze voorstellen:
Een gemeente met een duurzaam economisch weefsel is een gemeente die inzet op lokaal
ondernemerschap.
Een bloeiende en gezellige gemeenschap heeft een ruim aanbod aan plaatselijke winkels,
cafeetjes en eet- of slaapgelegenheden. Daarom stimuleren we een diverse lokale handel
en horeca. We besteden hierbij bijzondere aandacht aan de toeristische sector. Deze is immers een belangrijke motor van economische groei en welvaartscreatie.
We geven ondernemers de kansen om hun werk rendabel te maken. In lokale winkels kan
iedereen snel terecht, ook mensen die minder goed te been zijn. Bovendien creëert een
levendige lokale economie ontmoetingsplaatsen en -momenten. Als alleen de vrije markt
speelt, verdwijnen kleinere handelaars of krijgen ze het heel moeilijk. Diversiteit stimuleren is
de enige manier waarop ze het hoofd kunnen bieden aan megaketens.
We geven lokale ondernemers de kansen om hun markt en bekendheid te vergroten.
Onze voorstellen:
Lokaal ondernemen kan rendabel én aangenaam zijn. Bereikbaarheid en een aangename
winkelomgeving zijn van levensbelang.
Onze voorstellen:
Lokaal ondernemerschap stimuleren is niet alleen een kwestie van talent benutten, het
vraagt een actieve politiek. Als Samen geven we ondernemers een duwtje in de rug, zeker bij
de opstart.
Onze voorstellen:
De toeristische sector kende de voorbije tien jaar een forse groei dankzij een intelligente mix van publiek en privaat ondernemerschap. We willen verder op de ingeslagen weg, zodat de sector blijvend kan groeien. Op die manier creëren we niet enkel economische welvaart , maar ook meer welzijn voor alle Poperingenaars. Toeristische jobs zijn bovendien niet delokaliseerbaar, wat ze uitermate duurzaam maakt.
Onze voorstellen:
Poperinge heeft ondanks de relatief recente forse uitbreiding van het bedrijventerrein nog een inhaalbeweging te maken inzake ruimte voor bedrijvigheid. We willen daar de volgende legislatuur op inzetten.
Onze voorstellen:
Duurzaamheid is niet alleen een kwestie van milieu. Duurzaam beleid vraagt een breed draagvlak zodat het legislaturen kan overstijgen of niet voortdurend het onderwerp van rechtszaken is. Participatie is dan ook een essentieel onderdeel van duurzaam beleid. Samen zoekt actief naar manieren om de burger te betrekken bij besluitvorming en evaluatie.
Onze voorstellen:
Een duurzaam gemeentebeleid heeft ook nood aan gezonde gemeentefinanciering. Met Samen waken we over de centen en combineren we goed huisvaderschap met ruimte voor
investeringen.
Als je als samenleving de veiligheid niet garandeert, dan heerst het recht van de sterkste. Dat zullen we nooit aanvaarden. Het recht van de sterkste is nefast voor de solidariteit tussen mensen en voor het gemeenschapsgevoel. Daarom is het belangrijk om niet alleen de harde criminaliteit aan te pakken, maar ook de zogenaamde ‘kleine’ criminaliteit, overlast en andere toestanden die mensen bang maken. Wij willen een samenleving bouwen op vertrouwen, niet op angst. Wie en wat angst zaait, pakken we zonder pardon aan.
Als Samen staan wij voor een breed veiligheidsbeleid dat steeds op drie sporen werkt: voorkomen, herstellen en sanctioneren. Een progressief veiligheidsbeleid gaat verder dan enkel het beschermen tegen geweld of inbraak, maar kiest resoluut voor een integrale aanpak waarbij alle elementen van onveiligheid worden aangepakt.
Onze voorstellen:
De politie heeft nog vijf andere taken dan ordehandhaving en misdaadbestrijding: onthaal van mensen, wijkwerking, slachtofferhulp, recherche en verkeer. Door alle aandacht toe te spitsen op ordehandhaving en misdaadbestrijding wordt de politie als een atleet die alleen een enorm gespierde rechterarm heeft en voor de rest een mager en ongetraind lichaam achter zich aan sleept. De politie moet beter uitgebalanceerd zijn.
Ongeruste mensen of mensen die iets willen aangeven, moeten door de politie goed onthaald worden. Zodat die mensen ook geneigd zijn om informatie te delen of aangifte te doen. Als zij slachtoffer waren van een misdrijf, moeten zij goed bijgestaan worden. Deze essentiële politiefuncties lijden onder het huidige beleid.
De politiemannen en -vrouwen moet bovendien aanwezig zijn in de wijken en zij moeten de mensen die daar wonen kennen. En omgekeerd. Wijkagenten moeten weten wat er in hun buurt aan de hand is. Als er iemand radicaliseert, als er vreemde activiteiten plaatsvinden in een huis, als er problemen zijn rond huiselijk geweld dan moet de wijkagent daar als eerste van op de hoogte zijn. Buurtgerichte politie verbindt de mensen in een wijk en verhoogt de veiligheid en het veiligheidsgevoel.
Onze voorstellen:
Alleen als de politie nauw en op basis van gelijkwaardigheid samenwerkt met al onze partners van sociaal beleid kan zij beschikken over de informatie die nodig is om aan proactieve recherche te doen.
Onze voorstellen:
Lokaal bestuur moet dicht bij haar inwoners staan. We gaan voor een lokaal bestuur dat
nabij is voor iedereen.
Onze voorstellen:
Onze voorstellen:
Kinderopvang is een belangrijke hefboom voor gelijke kansen. Met Samen zetten wij dan ook
zwaar in op betaalbare en kwalitatieve kinderopvang voor elk kind.
De verdeling van de tijd tussen werk en gezin is voor steeds meer mensen een probleem en verdient een oplossing. Daarom maken we werken makkelijker combineerbaar met een gezin. We voorzien voldoende kwalitatieve kinderopvang, waarvan de prijs afhangt van het inkomen.
Als lokaal bestuur kunnen we een absolute meerwaarde betekenen voor werkende ouders door voldoende kwalitatieve kinderopvangplaatsen aan te bieden. Elke ouder verdient gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Kinderen hebben het recht om in comfortabele, stimulerende omstandigheden op te groeien. We beschouwen kinderopvang dan ook als een basistaak van de lokale overheid en voorzien hiervoor de nodige financiële middelen - ook als er onvoldoende Vlaamse subsidies voorhanden zijn.
Onze voorstellen:
Onze voorstellen:
Onze voorstellen:
Een gemeente met een bruisend cultuurleven is een levende en bruisende gemeente. Cultuur verenigt, stelt in vraag, daagt uit, voegt dynamiek toe aan de samenleving en brengt samen. We zetten met Samen in op een uitnodigend cultuurbeleid dat zowel laagdrempelig en inclusief is, als uitdagend en vernieuwend durft zijn. Met Samen maken we een divers cultureel aanbod mogelijk. Een divers cultureel aanbod durft te vernieuwen en inspireert zoveel mogelijk mensen. We brengen populaire cultuur voor elke smaak en zogenaamde ‘hogere’ cultuur voor elke portemonnee.
Lichaamsbeweging is niet alleen fysiek gezond. Het helpt mensen ook mentaal fit en zelfs
gelukkig te blijven. Bovendien brengt samen sporten, of sport beleven, mensen bij elkaar.
Dat bevordert dan weer het vertrouwen dat mensen in elkaar hebben. We kiezen radicaal
voor een zeer breed en zeer nabij aanbod zodat afstand geen drempel meer vormt. Kwalitatieve sportfaciliteiten in de buurt aanbieden is dan ook cruciaal.
We bouwen aan degelijke sportinfrastructuur, voor zoveel mogelijk doeleinden en mensen,
in elke buurt.
Onze voorstellen:
We bevorderen sportbeleving in de meest brede zin van het woord.
Onze voorstellen:
Al te vaak kennen inwoners de brede waaier aan mogelijkheden voor sport binnen de eigen
gemeente niet. We zetten mensen aan om te proeven van sport.
Onze voorstellen:
We bouwen samen met het verenigingsleven een lokaal sportbeleid uit.
Onze voorstellen:
De overheid geeft best het goede voorbeeld door de hele bevolking te weerspiegelen in haar
personeelsbestand en elk talent kansen geven. Wat ook je thuissituatie of achtergrond is, je moet ergens aan de slag kunnen. Daarom voeren we een gelijkekansenbeleid bij de aanwerving van personeel bij het gemeentebestuur en zetten we in op een gezinsvriendelijke organisatie. We organiseren het personeelsbeleid op een professionele manier die past bij een moderne werkgever.
Onze voorstellen:
Ontwikkelingssamenwerking kan maar echt bloeien wanneer we hier ook op lokaal niveau werk van maken. Dat is één van de kerntaken van onze stad of gemeente. Burgers samenbrengen om te werken rond een meer rechtvaardige wereld gaat trouwens het snelst op het lokale niveau en krijgt zo snel een concreet gezicht. Verschillende van ‘onze’ gemeenten vervullen nu al een voorbeeldfunctie en worden daarvoor gelauwerd.
De zeventien VN-duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals -
SDG’s) zullen tot 2030 de internationale agenda uitmaken. Onze gemeenten zullen hieraan
door ‘lokale’ internationale samenwerking hun steentje bijdragen. Wij zijn de voortrekkers
van duurzame ontwikkeling voor iedereen en voeren de inspanningen lokaal op. Werk maken van een rechtvaardige, duurzame toekomst vόόr iedereen, is een opdracht ván iedereen.
Onze voorstellen:
We worden allemaal een Fair Trade hoofdstad. Het is essentieel om ook lokaal duurzame spelregels op het gebied van handel te hanteren zodat ze de kloof tussen arm en rijk verkleinen en het milieu sparen. Steeds meer burgers kiezen overigens bewust en op regelmatige basis voor biologische, lokale en fairtrade producten.
Onze voorstellen: