Skip to main content

Tegeltuintjes en gevelbanken bevorderen de sociale cohesie

Speerpunt 3

Heel wat inwoners willen ook graag zelf een handje toesteken om het Poperingse straatbeeld te vergroenen. Daarom wil Samen op een actieve manier promotie maken voor tegeltuintjes. We denken aan een duidelijk reglement, maar ook aan opleiding voor wie er eentje wil plaatsen. We zijn ook een groot voorstander van gevelbankjes. Met een beperkte ingreep kunnen we er op die manier voor zorgen dat het sociaal contact tussen buren een pak beter wordt. En zeg nu zelf, wat is er gezelliger dan op een mooie zomeravond te keuvelen met de buren?

Blog

Samen staat onder andere voor een mooier, groener, socialer en gezelliger Poperinge.

Laat tegeltuintjes en gevelbanken nu 2 middelen bij uitsek zijn om deze doelen relatief eenvoudig te bereiken. De gevelbank biedt je een onverwachte plek voor je deur, voor een koffietje in de zon of een goe klapke met vrienden en buren.

Zo krijg je alle voordelen van een bank voor de deur (zon, gezelligheid, extra ruimte, …) zonder de mogelijke bezwaren van een permanente bank (vrije doorgang op het voetpad, nachtlawaai). Je hebt een bank wanneer je gezellig voor je deur wil zitten en de bank verdwijnt wanneer je straat rustig hoort te zijn. Probeer het zelf eens, want het is fantastisch om te zien wat een gevelbank met het leven op straat doet. Onze samenleving kan een extra portie sociale cohesie en menselijke warmte goed gebruiken. Een actiever buurt- en straatleven draagt hiertoe bij. Denk maar aan de charmante sfeer in Zuid-Europese of Oosterse woonwijken. Ook bij ons waren de straten niet lang geleden veel levendiger. Iedereen kende iedereen, al was het maar van zien. Mensen leerden elkaar kennen op ‘de zulle’ voor hun deur.

Als stadsbestuur heb je de kracht om het voor mensen eenvoudiger te maken zo’n bankjes te installeren. Zo organiseerde Roeselare al een groepsaankoop voor hun burgers. Meer zelfs, ze lieten de banken maken bij een Sociaal Tewerkstellingsproject, een win-win voor iedereen.

Ook tegeltuintjes kunnen actief bijdragen tot een mooier Poperinge. Een tegel van 20 op 20 kan al een perfecte standplaats zijn voor een inheemse klimplant!

De voordelen zijn legio: het fleurt je gevel en je huis op, planten zuiveren de lucht van giftige stoffen en rondwaaiend stof, het kan een isolerende functie hebben tegen warme zomers of koude winters, insecten kunnen er hun thuis of voedsel vinden, … Kortom, je zou je bijna beginnen afvragen waarom je er nog geen hebt. De hoofdredenen daarvoor zijn volgens ons dat ten eerste veel mensen niet weten dat het mag, en ten tweede ook niet goed weten hoe dit aanpakken.

Daarom zouden we samen met de Technische Dienst en Groendienst workshops willen organiseren. Tijdens deze workshops krijg je dan tips over welke planten het best gedijen tegen jouw gevel, maar ook hoeveel compost je nu moet geven etc.

En met 2 relatief eenvoudige ingrepen, een tegeltuintje en een gevelbankje, hebben we zo weer allemaal samen ons steentje bijgedragen naar een warmer en mooier Poperinge!