In Poperinge blijft de straatverlichting ’s nachts nog altijd branden. Samen wil dit ook zo houden. Met ons geen ingewikkeld gedoe met straten waar het licht altijd, soms of nooit brandt. Wel willen we investeren in de ombouw van alle lantaarns naar LED-verlichting. Dit zal een pak gelden kosten, naar schatting minstens 1,5 miljoen euro. We winnen dit bedrag echter binnen de 5 tot 8 jaar terug door een veel lagere elektriciteitsfactuur. Daarna is het zuivere winst, zowel voor de portemonnee als voor het milieu. Terwijl er toch niemand in het donker moet zitten.”
Situatieschets
“In Vlaanderen staan er 1,3 miljoen straatlampen, waarvan er 1,16 miljoen staan langs lokale wegen. Deze verbruiken naar schatting 508.000 mWh. Per jaar! De jaarlijkse energiekost loopt zo maar even op tot 117 miljoen euro.
Tegelijk weet iedereen dat LED-lampen energiezuiniger zijn, en dus zowel goedkoper in gebruik als vriendelijker voor het milieu. En toch is slechts 5% van alle straatverlichting in Vlaanderen momenteel LED.
De reden is heel eenvoudig: de omschakeling van oude armaturen naar LED-verlichting kost handenvol geld.
Voor de Poperingse wegen spreken we over een schatting van 1,5 miljoen euro. Een niet te onderschatten bedrag, zeker als je weet dat Poperinge jaarlijks zo’n 5 miljoen euro kan investeren.
Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat 1 investering er voor zorgt dat we pakweg geen voetpaden of wegen meer kunnen heraanleggen.
Alternatieve financiering
Concreet kan een Poperingse coöperatieve 1,5 miljoen euro ophalen bij Poperingnaars en zo de omschakeling naar LED-straatverlichting bekostigen. Dit levert alleen maar voordelen op voor alle partijen:
- Het stadsbestuur realiseert een geschatte besparing van 300.000 euro per jaar zonder zich in de schulden te steken of andere investeringen uit te stellen.
- We realiseren met zijn allen een besparing gelijk aan het verbruik van 345 Poperingse gezinnen. Dit komt neer op ongeveer 1,2 miljoen kWh per jaar of een besparing van 490 ton CO2. Elk jaar opnieuw…
- De burgers die investeerden in het project krijgen in ruil voor hun investering een dividend. Dit wordt bekostigd doordat het stadsbestuur de eerste 7 jaar na de installatie tussen de 80 en 90% van de gemaakte besparing terugbetaald aan de coöperatie.
Door op deze manier te werken kunnen we niet alleen de omslag maken naar een duurzamere manier om onze wegen en voet- en fietspaden te verlichten, ook profiteren zowel het stadsbestuur (dat na 7 jaar 300.000 euro per jaar kan besparen), de inwoners (via de coöperatie) als van deze investering.
In dit voorstel blijven alle lichten branden, zoals ze nu ook doen, maar kunnen we toch de wereld wat groener maken en ondertussen een mooie besparing realiseren.
Op dit moment staat de techniek van dynamische verlichting langs wegen nog in zijn kinderschoenen. Al toont dit filmpje uit Noorwegen aan dat er ook hier vorderingen gemaakt worden.
Samen met Eandis en andere partijen dienen we er dan ook voor te zorgen dat op termijn ook de Poperingse straatlampen uitgerust kunnen zijn met allerlei sensoren of andere innovatieve toepassingen.
Zo stomen we Poperinge klaar voor de toekomst, de nabije en de wat verdere.”