Skip to main content

Vanaf nu in Poperinge maandelijkse zitdag LEIF over waardige levenseindezorg

Gepost op
| Nieuws
Bryan Vanderhaeghe

Op woensdag 29 juli heeft de eerste maandelijkse zitdag plaats over LEIF, een waardige levenseindezorg. Die zal steeds plaatsvinden op de laatste woensdag van de maand, van 9.30 tot 12 uur in het Sociaal Huis, Veurnestraat 22.

LEIF staat voor LevensEinde InformatieForum en informeert burgers, patiënten en zorgverleners rond waardige levenseindezorg. "Voorafgaande zorgplanning is voor jong en oud een goed idee", zegt André Van Nieuwkerke, voorzitter van LEIF West-Vlaanderen. "Het gaat immers om antwoorden op vragen als: Wat zijn mijn rechten als patiënt? Is een negatieve wilsbeschikking echt nodig? Wanneer kom ik in aanmerking voor euthanasie? Is het document 'voorafgaande wilsverklaring inzake euthanasie' ruim of eerder strikt in toepassing? Ben ik automatisch orgaandonor of niet? Is voorafgaande zorgplanning enkel nuttig wanneer ik in een ziekenhuis of woonzorgcentrum terecht kom? Waar en wanneer kan ik terecht voor en in palliatieve zorg? Wat moet ik doen wanneer ik mijn lichaam aan de wetenschap wil schenken? Hoe kan ik mijn afscheidsplechtigheid of uitvaart zelf in handen houden?", aldus nog André Van Nieuwkerke.

 

 Erkende instanties

"Onze dienstverlening is laagdrempelig en gratis. We geven antwoorden vanuit onze ervaring in de specifieke materie inzake levenseindebeslissingen en wetgeving daar rond. Wij werken samen met heel wat erkende instanties, zoals het expertisecentrum van Wim Distelmans. De kern is het zelfbeschikkingsrecht van de patiënt. De tijd van de betutteling is immers voorbij. Maar de voorafgaande wilsverklaring geldt alleen bij onomkeerbare coma. Via de website kan men een LEIF-kaart aanvragen, die verwijst naar uw wilsverklaringen. Door die kaart steeds bij zich te dragen, kunnen misverstanden voorkomen worden, bijvoorbeeld in 'vreemde' ziekenhuizen", aldus deskundige Mariëlla Farina.

 Correcte informatie

"Het idee om een maandelijkse LEIF-zitdag te gaan organiseren ontstond een jaar geleden. Toen organiseerde LEIF een infomoment in het oc Ghybe. Daar kwamen heel wat inwoners op af met heel wat vragen over levenseindebegeleiding", zegt schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen). "De mooie manier waarop de medewerkers van LEIF hierop antwoordden viel me op. Ze geven op een hele correcte, volledige manier informatie, zonder de mensen te willen overtuigen van bepaalde zaken. Die correcte informatie is heel belangrijk. We leven in een tijd waar de informatie ons om de oren vliegt, maar wat waardig levenseindezorg betreft mogen we de mensen niet overlaten aan de informatie die ze via Google of Facebookgroepen vinden. We willen onze inwoners heel correcte informatie meegeven en LEIF is daar een heel goede partner voor. Ik ben er zeker van dat de maandelijkse LEIF-zitdag heel wat mensen zal helpen."

 

Men kan ook bij elke apotheker terecht voor de uitgebreide brochure met vragenlijst, die men zelf kan invullen. Laten registreren kan dan in het Sociaal Huis.

Een afspraak maken voor de LEIF-zitdag kan op 057 33 33 00, elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16.30 uur. Op maandag tot 18.15 uur en op vrijdag tot 16 uur. Info: www.leifwestvlaanderen.be.