Skip to main content

Marjan Chapelle neemt afscheid als schepen

Gepost op
| Nieuws
Bryan Vanderhaeghe

Met pijn in het hart neemt Marjan eind deze maand afscheid als schepen. Dit was zo afgesproken met de coalitiepartner na de vorige verkiezing. Tijd om nog even op de voorbije twee jaar terug te blikken.

 

Wat vind je jouw mooiste verwezenlijkingen als schepen?

Als je maar twee jaar krijgt dan is dit heel kort om al veel effectief te realiseren. Er zijn wel heel wat dossier opgestart waar ik bijzonder blij om ben. Ik denk dan aan de aanleg van de fietspaden naar Westouter en naar Vlamertinge. Ook met de opdracht tot opmaak van het masterplan stationsomgeving zijn de eerste stappen voor de heraanleg van het stationsplein en de oude spoorbedding tot een volwaardig mobipunt gezet. Wel kon ik op elke deelgemeente enkele mooie aanpassingen laten uitvoeren in functie van de verkeersveiligheid rond de schoolomgevingen.

Als het over effectieve verwezenlijking gaat dan staat op nummer één toch wel de nieuwe websites van Popsjot en van de stad. Hadden we die nog niet gehad bij aanvang van de lockdown in maart dan hadden we een groot probleem gehad. Informeren en communiceren moest opeens heel snel gebeuren. Een versnelling hoger schakelen op vlak van digitalisering was noodzakelijk. Op afspraak werken werd de norm. We hebben ondertussen ook een nieuwe en klantvriendelijk afsprakenmodule, de parkeerkaarten zijn gedigitaliseerd. Deze en nog heel wat documenten kan je nu online aanvragen. Op gebied van digitalisering hebben we de voorbije twee jaar grote stappen vooruit gezet. Ook voor de digitale gemeenteraad vonden we snel een efficiënte oplossing. Als ik het bij andere steden volgde, was dit niet overal even evident.

Ook op de aanleg van het multisportveldje voor de Rederijkerswijk, waarvan het bestek op de agenda staat van deze gemeenteraad, ben ik best wel trots. Het is zal ongetwijfeld een meerwaarde zijn voor de grote woonzone waar veel jonge gezinnen zich nu vestigen. Trouwens op anderhalf jaar tijd zijn alle loten van aanpalende verkaveling Bommelbilk uitverkocht. “Poperinge, een stad waar het goed is om te wonen en te werken” was een baseliner van Samen in 2006. Kijk nu eens: Een industrieterrein in volle expansie en uitverkochte nieuwe verkavelingen! De inspanningen van de voorbij 14j lonen. Fantastisch toch

Waarin was je het meest ontgoocheld? 

De grootste ontgoocheling was ongetwijfeld toen totaal onverwacht corona op ons pad kwam en het besef kwam dat 2020 een jaar zonder evenementen zou worden. We hadden een mooi gevuld toeristisch programma klaar met als hoogtepunt de hoppefeesten in september. Alles was klaar voor een fantastische editie. Ik keek er hard naar uit om dit als Schepen te beleven.

Op vlak van dossiers was ik binnen mobiliteit af en toe wel eens ontgoocheld. Je doet vaak niet wat je wil doordat er verschillende partners bij betrokken zijn. Als AWV de wegbeheerder is dan heb je hun goedkeuring nodig. Als ze het niet aanvaarden dan voel je je machteloos dat je het niet naar wens kan uitvoeren. De veiligheid van de zwakke weggebruiker draag ik hoog in het vaandel. Wat mij betreft mag dit gerust ten koste van een aantal parkeervakken als dit nodig is. Ik had hierin vaak de neiging iets verder te willen gaan dan de coalitiepartner.

Wat zou je graag zien veranderen in Poperinge in de eerstkomende jaren?

Met het masterplan van de vroonhofsite ziet de toekomst van onze stadskern er mooi uit. Wat ooit een droom was in onze eerste ‘Samen’ campagne wordt stap voor stap werkelijkheid. Het voelt fantastisch om dit project te zien groeien van idee naar effectief project. De uitvoering van dit plan wordt een serieuze uitdaging voor de komende jaren in onze stad.

Ook opgebied van mobiliteit staan we voor grote uitdagingen met het vervoer op maat verhaal. Het wordt een uitdaging om de bereikbaarheid van de dorpen goed in stand te houden na het afschaffen van de belbussen. Dit is iets waar ze vanuit Vlaanderen nu aan werken maar ook de stad zal hiervoor inspanningen moeten doen. Meer deelfietsen en een goed uitgedacht deelautosysteem zijn zaken die in de nabije toekomst noodzakelijk zullen zijn. We beschikken al over taxicheques voor jongeren, het zou leuk zijn mocht dit ook uitgebreid worden voor senioren.

Er mogen ook wel een aantal nieuwe evenementen bijkomen. Liefst door samenwerking van de verschillende stadsdiensten. Dit is een nagel waar ik vaak op geslagen heb. Een groot sportevenement kan ook een toeristische meerwaarde hebben. Ze kunnen veel van elkaar leren en expertises delen.

Wat zal je het meest missen?

Ongetwijfeld de contacten met de burgers en de ambtenaren. Luisteren, meedenken en helpen zoeken naar oplossingen en compromissen vond ik zeer leuk om doen. De beste ideeën kom vaak vanuit hun ervaringen.

Hoop je in een volgende legislatuur weer op een schepenzetel?

Ik deed het alleszins met hart en ziel. Er liggen nog 4 jaar tussen nu en de verkiezingen, er kan veel gebeuren in die periode. Als ik nog eens deelneem aan de verkiezingen dan zal ik , als ik er de kans toe krijg, het ambt met veel plezier aanvaarden.

Vanwaar jouw interesse in de politiek?

In september 2004 raakte ik op een receptie aan de praat met Jurgen Vanlerberghe voor wie ik veel sympathie had als lokale politicus. We dreigden toen in mijn ogen een slaapstad te worden. Ik zag in hem de ideale persoon om hier kentering in te brengen. Jurgen zei me toen dat hij plannen had om een nieuwe beweging op te richten bestaande uit Spa-leden aangevuld met onafhankelijken kandidaten. Hij polste toen naar mijn interesse om hieraan mee te werken. Hij overviel me er toen mee maar een paar weken later stemde ik in. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Naar welke politici kijk je zelf op?

Ik bleef het voorbije decennia vaak op mijn honger zitten op gebied van nationale politiek. Ik hou van een duidelijke boodschap, en graag onmiddellijk to the point. De laatste jaren ervaarde ik het vaak als een grote show. Ik begrijp dat op die manier bij vele mensen er een afgunst komt voor de politiek. We hadden mijn inziens echt nood aan leidersfiguren, bekwame politici die op een serene, oprechte en duidelijk manier een boodschap kunnen brengen. Zo had ik wel vanaf de eerste minuut een goed gevoel bij de nieuwe regering. Zowel Alexander De Croo als Frank Vandenbroucke pakken het momenteel zeer goed aan. Een wereld van verschil met het circus dat we voordien te zien kregen. Ik heb ontzettende veel respect en bewondering voor hoe Connor Rousseau als jonge voorzitter de regeringsvorming aangepakt heeft en Frank Vandenbroucke er terug bijhaalde. Dit kan geen eenvoudige beslissing geweest zijn maar het was broodnodig. Doe het maar op je 28ste, echt chapeau. Bovendien deinst hij niet terug om af en toe eens een gedurfde uitspraak te doen. Daar kijk ik naar op. Ook al ben ik na al die jaren nog steeds onafhankelijk, mijn voorkeur voor links kan ik niet meer wegstoppen.