Ontvang ons nieuws

Schrijf je in voor CurieuzeNeuzen

Schrijf je in voor CurieuzeNeuzen

‘Samen’ roept Poperingenaars op om massaal in te schrijven voor de CurieuzeNeuzen.

“Meten is weten” zei Nobelprijswinnaar Kamerlingh Onnes reeds in 1882. Dit oude principe indachtig willen De Standaard, de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse MilieuMaatschappij (VMM) tussen 28 april en 26 mei niet minder dan 20.000 meetpunten installeren over gans Vlaanderen om eindelijk een duidelijk beeld te hebben over onze luchtkwaliteit.
Op dit moment telt de VMM een 60-tal meetpunten verspreid over Vlaanderen. Op basis van computermodellen berekenen ze zo de luchtkwaliteit voor het hele grondgebied.

Niet echt nauwkeurig dus. Terwijl we wel al weten dat in het drukbevolkte en met wegen dooraderde Vlaanderen verkeer de grootste bron van vervuiling is. Daarom meet het project stikstofdioxide (NO2): een schadelijk gas dat ontstaat door verbranding in met name dieselmotoren. Het is een belangrijke vorm van lokale vervuiling in de straat, aan de school, op de plek waar we werken, leven en sporten. Je kan NO2 eenvoudig en betrouwbaar meten door meetbuisjes op te hangen voor het raam.
Samen met fijn stof is stikstofdioxide de belangrijkste component van luchtvervuiling. Deze ‘stille doder’ veroorzaakt jaarlijks zo’n 10 tot 12.000 Belgische doden. Dat is 13 keer meer dan door verkeersongevallen. En toch bestaan er tot op vandaag geen nauwkeurige cijfers per locatie over deze oorzaak van o.a. hart- en vaatziektes, ademhalingsproblemen, kanker en dementie.

De UAntwerpen en de VMM zullen uit de verzamelde meetbuisjes een nauwkeurige dataset genereren, die de discussie over luchtkwaliteit en mobiliteit een objectieve grondslag geeft.

‘Samen’ heeft als slogan ‘Beter als we het Samen doen’, en wenst dit meteen in de praktijk te brengen door deze oproep aan de inwoners van Poperinge. Zo veel als mogelijk mensen moeten zich kandidaat stellen om meetbuisjes te mogen ontvangen. Zo helpen we mee bouwen aan een betere en gezondere wereld.

Kandidaat stellen kan via de site www.curieuzeneuzen.be en kan nog tot 20 maart.

 

 

Commentaren via Disqus