Skip to main content

Stad van feesten: 5 nieuwe publieksactiviteiten

Speerpunt #8

Er is al heel veel leven in de brouwerij in Poperinge. Denken we maar aan de parkconcerten, de Cyrusfeesten, Lekker Westhoeks, Marktrock of de rommelmarkt op 1 mei. Al zijn er toch nog te veel mooie weekends waarop het erg stil is in Poperinge. Samen wil nadenken over 5 nieuwe evenementen tussen 1 mei en 30 september. Dat hoeven niet altijd extreem dure organisaties te zijn. Ook een bloemenmarkt lokt best wel wat volk. En over markten gesproken, als we korte ketenlandbouw echt belangrijk vinden, dan moeten we ook een wekelijkse of tweewekelijkse boerenmarkt organiseren.

Verspreide locaties

Publieksevenementen zijn belangrijk voor de stad en de dorpen. Ze brengen mensen bij elkaar, dragen bij tot een positief imago en doen de lokale handel opleven. Op de evenementenkalender van de stad is er ruimte om activiteiten bij te plaatsen. Uiteraard moeten we daarbij zorgen voor een goede spreiding, in tijd maar ook in ruimte. Niet alles moet op de Grote Markt doorgaan. Er zijn ook mogelijkheden in de deelgemeenten of in de rand van de stad.

Als we de Hoofdstad van het Goede Leven willen blijven en Poperinge aantrekkelijk willen houden als stad om te wonen dan is het sowieso een goed idee om verder te investeren in een gevulde evenementenkalender.

De voorbije jaren schreef Westtoer een nieuw strategisch plan voor de Westhoek. We kunnen hieruit zeker inspiratie putten.

Een schat aan inspiratie

Evenementen die verwijzen naar tradities als de Hoppestoet en de bierfeesten zijn erg in trek. Lokale verhalen en gebruiken bieden veel inspiratie.

Ook evenementen, zoals nocturnes, vertel- en theaterwandelingen, concerten, … dragen bij aan de beleving van historische thema’s.

Belangrijk is dat bezoekers worden meegenomen in een verhaal, gekoppeld aan een specifieke locatie. Dit kunnen bezienswaardigheden of concrete plekken in het landschap zijn, waar het thema op een laagdrempelige manier wordt belicht.

We zien vooral ruimte in de warmere maanden maar ook daarbuiten kunnen ideeën ontwikkeld worden. De laatste jaren zijn heel wat nieuwe evenementen ontstaan die draaien om het lekkere eten en drinken in de Westhoek. Omdat het merendeel van de foodevents in het toeristisch seizoen valt, is het interessant om een winterfestival te organiseren. Bijvoorbeeld een winterbieren- of soepenfestival met een authentieke Westhoeksfeer.

Het is ook niet nodig om steeds volledig nieuwe acties uit te vinden. Misschien zijn er al bestaande initiatieven met ruimer potentieel waar we als bestuur aan kunnen helpen bouwen om een groter bereik te halen.

Lokale keten en boerenmarkt

Tot slot denken we dat er ook moet nagedacht over een (twee-)wekelijke boerenmarkt. Het lijkt ons de ideale manier om consumenten op zoek naar producten van hier en landbouwers op zoek naar eerlijke prijzen voor hun producten, bij elkaar te brengen. Als we dat bijvoorbeeld op zaterdag zouden organiseren op het Stationsplein geven we meteen dat plein ook een nieuwe impuls.