Skip to main content

We maken van Quintens wandelpad een wandelpromenade

Speerpunt 15

We kunnen zoveel meer doen met het Quintens-wandelpad. Beeld je eens in dat we volledig heraanleggen, over de volle breedte? Dan krijgen we een gezellig slingerende wandelpromenade. Er is voldoende plaats om het veilig in te richten zonder conflicten tussen voetgangers en fietsers. En natuurlijk plaatsen we voldoende banken, picknicktafels, speeltoestellen en zelfs openlucht-fitnesstoestellen. En uiteraard trekken de door over de oude spoorwegbedding tot aan het station.

Weinig mensen staan er bij stil, maar dwars door Poperinge loopt een brede wandelweg van meer dan 1,75 kilometer lang. De breedte varieert tussen 5 meter en op de breedste plaatsen zelfs meer dan 10 meter.

Toch wordt hier op vandaag weinig mee gedaan. Er ligt een grindpad, er staan wat bomen, en de rest is gewoon gras.

Dat het anders kan bewijst bijvoorbeeld WZC De Zathe uit Nieuwpoort.

WZC De Zathe Wandelpad

Daar ontwierp Studio Basta, een Kortrijks bureau voor tuin-en landschapsarchitectuur geleid door ex-Poperingenaar Bert Busschaert, een mooie groene wandelruimte rondom het WZC.

Het vergt wat inbeeldingsvermogen, maar het moet perfect mogelijk zijn om een promenade te maken van aan de Vleterbeek tot aan het station waar er niet alleen ruimte is voor fietsers en voetgangers, maar ook het nodige groen en speel-en ontmoetingsruimte.

Aan het station zou de promenade trouwens perfect kunnen aansluiten op fietssnelweg F381, de fietsostrade die moet aangelegd worden tussen Poperinge en Ieper.

En terwijl we toch bezig aan het plannen zijn, waarom trekken we de promenade niet door vanaf de Vleterbeek tot aan Abele, om daar aansluiting te vinden op het Frans fietsnetwerk? Binnenkort met de fiets of te voet vanuit Ieper tot in Frankrijk? Het kan!