Skip to main content

Een hondenloopweide in het stadspark

Speerpunt #7

Heel wat hondeneigenaars hebben geen reusachtige tuin waar hun geliefde viervoeter naar hartenlust rond kan crossen. En in het centrum blijven honden best aan de leiband. Er is dus zeker nood aan een plek waar honden van de leiband mogen. Samen stelt voor om dit te doen in het deel van het stadspark tussen de Switch Road en de ring. Met enkele beperkte investeringen maken we daar een toffe plaats voor honden en hun baasjes.

Poperinge, hondvriendelijke stad

We willen van Poperinge een hondvriendelijke stad maken, waar baasjes hun dier ook op een veilige manier kunnen laten loslopen. Een hond die veel kan bewegen is een gezonde en tevreden hond. Daarom is het van groot belang dat je hond geregeld uitgelaten wordt.

Maar een wandeling aan de leiband geeft toch niet dezelfde voldoening als wanneer je je hond vrij kan laten rondlopen. Het is daarom aangewezen een gebied aan te duiden waar je als baasje je hond met een gerust hart kan laten snuffelen en spelen. Hondenweiden zijn een goede manier voor honden en baasjes om volop van het buitenleven te genieten.

We willen in samenspraak met de hondenclub een kwalitatieve hondenloopweide in het stadspark aanleggen waar mens en dier zich thuis zullen voelen. Met voldoende spelelementen zoals bvb boomstammen voor de honden. Voor de baasjes kunnen we zitbanken voorzien waar ze gezellig kunnen praten en uitrusten.

Hoe maken we van de hondenweide een veilige omgeving?

  • we zorgen voor een degelijke omheining van 1.20m hoog en aan de ingangen voorzien we een sluissysteem zodat honden minder gemakkeijk kunnen ontsnappen.
  • We voorzien een kraantje waar baasjes aan vers drinkwater kunnen komen.
  • We zorgen voor genoeg vuilbakken in de buurt zodat de hondenpoep goed kan opgeruimd worden.
  • We richten de weide zo in dat er genoeg afwisseling is voor de dieren, maar zorgen ervoor dat er toch genoeg overzicht blijft. Zo kunnen de baasjes hun dier altijd in het oog blijven houden.
  • We zorgen voor genoeg schaduw en voor wat schuilplekjes waar kleine hondjes kunnen schuilen voor grotere honden.

Als baasje moet je je hond natuurlijk goed kennen. Je moet weten of je hond sociaal en gezond genoeg is om de hondenweide te betreden zonder dat andere honden risico lopen om bijvoorbeeld gebeten te worden of besmet te raken met een ziekte. Als je daar zeker van bent, kun je de weide op, op voorwaarde dat de al aanwezige baasjes hun toestemming geven.

Zodra je op de weide bent, is het belangrijk dat je het gedrag van je hond in de gaten houdt. De hond tijdig laten rusten bij een spel of schaduw opzoeken is belangrijk, maar ook nagaan of de hond niet probeert te ontsnappen of andere mensen of honden lastigvalt.

Als Welopgevoede honden en hun baasjes zich aan een aantal regels houden die het voor iedereen aangenaam houden, wordt de hondenloopweide ongetwijfeld een mooie ontmoetingsplek in onze stad.