Skip to main content

#

Bavo
Vanden Broeck

Loslaten en vertrouwen is iets wat je moet leren…In gesprek met Bavo

Als je jezelf in 3 woorden zou moeten voorstellen, welke zouden dat dan zijn?

Ik denk dat rustig, positief en hoopvol drie woorden zijn die mij zowel als persoon als als professional omschrijven.

Welke eigenschap van jou kennen maar weinig mensen?

Ik ben wie ik ben, zonder verborgen kantjes. Wie me kent, kent me zoals ik ben.

Ben je een dromer, een denker of een doener?

Ik ben een mix van alle drie. Zonder dromen zou het leven saai zijn. Je hebt die dromen nodig om tot actie te komen, om dingen te doen. Maar voor ik tot het doen kom, overdenk ik de zaken toch graag ook eerst. Ik ben geen onbezonnen type. Ik ben ook wel een delegator: ik laat het doen vaak aan anderen over. Dat is ook eigen aan mijn job natuurlijk. Loslaten en vertrouwen is iets wat je moet leren, dat is een proces.

De Klankmakerij 2021 06 23 Bavo Vanden Broeck63 Gemiddeld

Wat wilde je worden toen je klein was? Wat is het uiteindelijk geworden?

Ik denk dat ik alles wou worden. Ik heb lang gebasket, dus ik wou basketter worden. Ik was het wel, maar niet op het niveau dat ik ambieerde. Tegelijk wou ik ook bakker, kinesist, boer of zanger worden. Ik had niet één idee-fixe in mijn leven. Ondertussen kennen de mensen mij al 12 jaar als festivaldirecteur in Dranouter. Ik werk al 26 jaar voor de vzw. Logisch dat je dan wat vereenzelvigd wordt met je job. Maar daarnaast ben ik natuurlijk nog zoveel méér. Vader van drie fantastische kinderen bijvoorbeeld. Daar kruipt natuurlijk ook wel veel tijd, liefde en engagement in. Ik ben ook getrouwd. Ik ben hobbykok. Daar kan ik heel wat passie in kwijt. Ik volg al 7 jaar keramiek aan de academie in Poperinge. Ik kom daar niet mee naar buiten, maar ik doe het wel heel graag. Vroeger maakte ik ook zelf muziek. Sinds ik directeur werd, doe ik dat niet meer. Enerzijds heb ik er minder tijd voor, anderzijds werd het ook wat awkward. Zelf muziek maken en tegelijk ook muziek programmeren… Het is moeilijk om zowel jurylid te zijn als zelf in de competitie te zitten.

Wat motiveert jou? Geeft kracht/energie?

Samen dingen doen. Dat mag heel eenvoudig zijn: wandelen, in de natuur zijn, in de tuin werken, met vrienden samenzijn, een project realiseren of een boek lezen. Soms ben ik in een paar boeken tegelijk bezig. Ondertussen ook lekker eten maken, heerlijk. Ik bak graag en ben momenteel aan het experimenteren met fermenteren.

Waar maak jij je het meeste zorgen over?

Ik ben gelukkig een zeer goede slaper en lig dus zelden van iets wakker. Ook het zorgen-maken is beperkt. Ik denk dat dat weinig nut heeft. Iedereen heeft natuurlijk wel eens een wat zwaarder gemoed of lastige dagen. Ik heb daar minder last van. Klimaatverandering, sociale ongelijkheid en uitsluiting zijn natuurlijk wel topics die me aan het hart liggen.

Als je alle tijd van de wereld had, wat zou je dan doen?

Ik zou nog veel meer creatief bezig willen zijn. De niet-resultaatsgebonden dingen zijn de leukste om te doen. In het leven word je constant gepusht om te presteren, om dingen af te leveren en relevanties te creëren. Kunnen starten zonder resultaatsverbintenis is zoveel leuker. Dat kan uiteindelijk ook tot resultaat leiden. Denk maar aan moestuinieren. Ik heb er nooit iets rond geleerd, dus op dat vlak doe ik maar wat. Ik steek wat planten in de grond. Sommigen daarvan verschrompelen, anderen brengen fantastische opbrengsten op. Het is ook de manier waarop ik aan mijn keramiek begon. Ik wou geen potten draaien of gebruiksgoed maken. Laat mij maar doen. Ik heb ondertussen een zolderkamer gevuld met allerlei nutteloze keramische werken, gewoon omdat het zo leuk is om te doen.

familie

Waar voel jij je thuis? Wat is je lievelingsplek?

Thuis, met de mensen die we graag hebben rondom ons.

Voor wie zou je meteen alles laten vallen om te helpen?

Als iemand mij relevant genoeg vindt om beroep op mij te doen, mag die mij roepen. Waarom zou je iemand die je een vraag stelt niet helpen?

Stel dat al je herinneringen gewist zouden worden, op één na. Welke zou je dan kiezen?

Ik leef niet zozeer in hoogtes en laagtes. Het is dus moeilijk om een subliem hoogtepunt te kiezen. Uiteraard zijn er veel toffe dingen in het leven. Ik zou kunnen kiezen voor de geboorte van de kinderen, maar ik kan er toch niet één van de drie uitkiezen?

Wie is jouw persoonlijke held?

Ik ben daarin misschien wat afwijkend van veel mensen. Ik heb absoluut geen talent voor fandom. Ik kan het niet. Misschien komt het ook wat door mijn job? Ik ben niet snel volledig onder de indruk van iemand. Ik zie telkens dat iedereen ook maar een mens is die iets probeert. Soms vind ik het wel jammer, want ik vind het fantastisch om te zien dat mensen zo enthousiast kunnen zijn over hun idool. Als ze vol passie over iemands werk kunnen vertellen, iemands hele leven en carrière kennen …

 

Wat is jouw idee van geluk?

Geluk is evenwicht. Alles in balans. Voldoende tijd hebben om niks te doen, niet opgejaagd zijn, ruimte hebben om bijna letterlijk tot stilstand te komen. Het gaat om die luxe. Je hoeft daarom niet niks te doen, maar het gaat om het feit dat je het zou kunnen.

Wat is jouw favoriete motto?

Ook daar ben ik niet echt vatbaar voor. Helaas geen levensmotto dus. 


Snelle vragen aan Bavo