Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor elke Poperingenaar
Wonen moet betaalbaar zijn of worden voor iedereen. Iedereen heeft recht op een betaalbare eigen stek, of je nu huurt of koopt, veel of weinig verdient. Toch wordt het huren of kopen van een goede én betaalbare woning voor velen alsmaar moeilijker. Samen Vooruit laat niemand aan zijn/haar lot over. We houden rekening met ieders draagkracht, om iedereen te geven waar zij of hij recht op heeft: een comfortabele, goede en betaalbare woning.
- De Habito-woonwinkel blijft het lokaal aanspreekpunt voor informatie, advies en begeleiding rond premies, wonen, woningaanpassingen, (ver)bouwen, energie, de Vlaamse wooncode en andere vormen van ondersteuning. Inwoners moeten hier op een efficiënte en toegankelijke manier terecht kunnen met al hun vragen omtrent hun woning. De informatie die hierdoor verzameld wordt inzake vragen en noden, versterkt vervolgens de beleidsontwikkeling.
- In het kader van een duurzame groei van de stad en gezinsverdunning wordt gewaakt een gevarieerd aanbod aan grondgebonden woningen, alsook doelgroepenwoningen voor bijv. senioren en mensen met een beperking. Alle betrokken partijen (stad, sociale woonmaatschappij, OCMW, WVI, private actoren…) overleggen regelmatig om tot afspraken te komen wie wat doet.
- Voor assistentiewoningen wordt bij voorkeur een overeenkomst gesloten met een nabijgelegen woonzorgcentrum.
- We onderzoeken of de oprichting van een kwaliteitskamer mogelijk is. Dit orgaan adviseert het bestuur inzake grote bouwprojecten, projecten met een aanzienlijke visuele of ruimtelijke impact, de toepassing van de verordening op bescherming van de wederopbouw architectuur en erfgoedelementen.
Sociale Huisvesting
- Sociale huisvesting is één van de voornaamste hefbomen voor een sterk lokaal sociaal woonbeleid. Een continue, netto aangroei van sociale woningen is noodzakelijk, zelfs al werd het bindend sociaal objectief reeds bereikt. Als Samen Vooruit blijven wij hierop inzetten en zorgen voor een voldoende gevarieerd aanbod inzake sociale huisvesting, zodat woningen aangepast zijn aan het leven of de gezinssituatie van de huurders.
- Na de inkanteling van het SVK (sociaal verhuurkantoor) in de woonmaatschappij moet er door de woonmaatschappij verder gezocht worden naar privaat patrimonium om in te huren, dit alles met het oog woongelegenheden tegen een sociaal gecorrigeerde huur te kunnen aanbieden.
- We herstellen het beschadigde imago van sociale huisvesting. Een sociale woning
zorgt voor minder armoede, minder dakloosheid, minder criminaliteit en meer kansen voor gezinnen om hun leven op te bouwen, een job te vinden en bij te dragen aan onze welvaartsstaat. Het beeld dat momenteel wordt opgehangen van sociaal wonen, strookt niet met die realiteit. Via de gemeentelijke informatiekanalen proberen we voor een kentering in de perceptie te zorgen.
- Samen met woonmaatschappij ThuisWest renoveren we de bestaande sociale woningen in onze gemeente.
- Sociale woningen voor Poperingenaren die ze echt nodig hebben, sociale woonfraude kan niet worden getolereerd.
Strijd tegen dak- en thuisloosheid
- Bij uithuiszettingen biedt noodopvang geen structurele oplossing. Onmiddellijk over een woning beschikken is op termijn goedkoper en effectiever. We werken in Poperinge volgens het Housing First principe, eerst een vaste woning, dan de andere problemen. We voorzien samen met de woonmaatschappij een aantal wooneenheden voor Housing First, zo voorkomen we dat mensen steeds meer problemen krijgen op het moment dat ze dakloos worden.
- Doorgangswoningen blijven nodig bijvoorbeeld door herhuisvesting van bewoners na een woningbrand of een onbewoonbaarverklaring. We zetten in op de kwaliteit van deze woningen, niet op kwantiteit.
- We onderzoeken de mogelijkheid van robuuste woningen voor mensen met meervoudige problematieken.
- Voorkomen is beter dan genezen. Preventief werken is de beste optie om uithuiszettingen te voorkomen. We voorzien extra woonbegeleiders ter preventie van dakloosheid. Zij gaan de huurders intensief gaan begeleiden en werken aan de relatie tussen de verhuurder en de huurder.
- We werken met poets- en kluscoachen die gezinnen met woonproblemen bepaalde vaardigheden aanleren om een woning goed te onderhouden.
- We bouwen een Geriefbib uit. Daar kunnen gezinnen toestellen ontlenen die sporadisch nodig zijn voor het huishouden, maar vrij duur zijn in aankoop.
Nieuwe woonvormen
- We kijken met een positieve attitude naar nieuwe woonvormen zoals tiny houses, cohousing, containerwoningen, zorgunits, kangoeroewoningen of Abbeyfield-projecten waar actieve ouderen zelfstandig wonen en samen leven. Ook onderzoeken we de mogelijkheden van deze woonvormen binnen het sociale woonpatrimonium.
- We engageren een gemeentelijke expert of bouwmeester die adviseert bij nieuwe projecten.
- Samen met de provincie maken we van het Weeuwhof een cohousingproject met Tiny Houses voor alleenstaanden, wooneenheden voor jonge starters en een ruimte voor gemeenschappelijk gebruik.
Veel succes aan Jurgen Vanlerberghe, Marjan Chapelle, Bavo Vanden Broeck, Aaron Adriaen en Gilles D'Hooghe in de gemeenteraad. Aan Aarke Reniere Lees meer 23 Commentaar 80 Likes
Laad meer
Er stonden mooie punten op vlak van de aanpak Lees meerLaurie Mernhout Succes allemaal, bekwame mensen die de uitdaging SAMEN aangaan.Vera Bulteel Proficiat