Publieke ruimte, groen en stadsontwikkeling.
De publieke ruimte geeft een smoel aan je stad. Onze pleinen en straten zijn niet enkele plekken om je op te verplaatsen, ze geven ook vorm aan het sociaal leven. Het openbaar domein heeft voor Samen Vooruit dan ook een duidelijk doel: het creëren van ruimte voor ontmoetingen.
Aantrekkelijke publieke ruimte
Bij het creëren van nieuwe woonwijken en het renoveren van bestaande buurten staan beleving en ontmoeting centraal. Bovendien opteren we voor het concept van levensloopbestendige buurten of wijken. We zorgen dat de publieke ruimte en het aanbod van diensten en voorzieningen afgestemd wordt op álle bewoners, los van leeftijd of eventuele beperking. We denken hierbij aan brede voetpaden, veilige oversteekplaatsen, gevoelslijnen voor slechtzienden, voldoende zitbanken. Plannen voor nieuw openbaar domein leggen we eerst voor aan de focusgroep voor mensen met een beperking.
Met het Vroonhof wordt een nieuwe ontmoetingsruimte in de kern van de stad gecreëerd. Veel groen, water, de kunstacademie, een podiumzaal betekenen een enorme versterking van onze stadskern.
We leggen het stationsplein opnieuw aan met de nodige ruimte voor voldoende groen, terrassen en evenementen. De nieuwe fietsenstalling met een afgesloten deel krijgt ruimte voor 350 fietsen, met daarnaast ook nog plaats voor laadpalen en elektrische fietsen. De uitgebreide stationsparking achter het station biedt parking aan 100 auto’s. De verlengde Quintenswandeling vormt een verbinding voor wandelaars en fietsers tot aan het bedrijventerrein Sappenleen. Van daaruit kun je verder fietsen tot aan de Poperingse ring.
We bouwen in elke buurt een speelelement voor kinderen. Meer in het algemeen richten we in de hele publieke ruimte kindvriendelijke en speelse plekken in, met genoeg variatie. We helpen speelterreinen, scholen, sportinfrastructuur, speelbossen, jeugdlokalen, het jeugdhuis en jongerencafés aantrekkelijk te maken, die inspelen op de behoeften van onze kinderen en jongeren.
We leggen het Oudstrijdersplein opnieuw aan. We zorgen voor grotere parkeerplekken en een betere ondergrond.
We pakken de dorpskernen van Krombeke en Sint-Jan Ter Biezen aan.
In Abele wordt voor de kerk een groen plein gecreëerd met ruimte voor ontmoeting, spelen en parkeergelegenheid.
We zetten in op trage wegen. Dat zijn wegen die uitsluitend of grotendeels gebruikt worden door niet-gemotoriseerd verkeer. Het gaat om buurtwegen, openbare jaagpaden, voetwegen en kerkwegels.
We blijven een prioriteit maken van goed onderhouden voetpaden. We ontwikkelen een stoepplan. Zo werken we structureel aan de toegankelijkheid en netheid van de voetpaden.
Om spoedherstellingen van voetpaden vlot te laten verlopen, vragen we inwoners om ons snel te verwittigen bij problemen en richten we binnen de technische dienst een snelle interventieploeg op, die kort op de bal kan spelen.
We ijveren bij j de Vlaamse overheid (Agentschap Wegen & Verkeer) om de ring eindelijk volledig door te trekken.
We zorgen voor meer street-art en andere kunst in ons openbaar domein.
Groen en water
Een stad met veel groen is een leuke, gezellige stad om te wonen en te bezoeken. Uit de Vlaamse stadsmonitor blijkt dat 82 procent van de Poperingenaren tevreden is over de natuur- en groenvoorzieningen in de stad. Beter dan het Vlaamse gemiddelde en een weg die we verder moeten volgen. Veel groen in onze straten en pleinen heeft een positief effect op onze gezondheid en ons metaal welzijn, maar het wapent ons ook tegen de klimaatverandering. Ook in Poperinge zullen er steeds vaker droge en warme zomers komen afgewisseld met momenten van sterke regenval. Meer groen en zo weinige mogelijk bijkomende verharding doet de kans op wateroverlast dalen, het zorgt voor gezonde lucht, afkoeling en schaduw.
Stedelijk groen
- Elke straat of buurt die opnieuw wordt aangelegd moet meer groen hebben dan voordien. Van bij de start van de ontwerpfase, nemen we groenaanleg meteen mee in het ontwerp als belangrijk ontwerpprincipe.
- Bij de realisatie van het Vroonhofproject besteden we maximaal aandacht aan voldoende open en groene ruimte.
- We voorzien een premie voor wie een boom in zijn voortuin plant.
- In woongebieden moet meer natuur gecreëerd worden door het voorzien van vogelbosjes, bloemenbermen.
- Alle bermen en stukken restgrond dienen ecologisch beheerd te worden om zodoende de biodiversiteit te verhogen.
- We creëren ‘stedelijk groenweefsel’: we verbinden bestaande en nieuwe groene plekken met voetgangers- en fietspaden. Op wijkniveau streven we naar speelnatuur waar kinderen vrij kunnen spelen en kampen bouwen.
- We planten zoveel mogelijk ‘toekomstbomen’ aan, grote bomen die de komende decennia alle ruimte krijgen om te groeien en zoeken naar bijkomende ruimte voor kleine stadsbosjes.
- We blijven sterk inzetten op geveltuintjes. Zij zorgen voor groen in straten waar er weinige andere groenopties zijn. Bij elke straat die we heraanleggen, of waar de voetpaden vernieuwd worden, stellen we bewoners voor om een geveltuintje aan te planten.
- We onderzoeken of het randstedelijk groengebied De Bommelaer versneld kan worden ingericht en opengesteld.
Landelijk groen
In het buitengebied bewaken we de kwaliteit van het landschap. We ijveren voor het behoud en de versterking van kleine landschapselementen. Nieuwe bouwprojecten dienen gepaard te gaan met landschapsbedrijfsplannen met gegarandeerde realisatie. Voor projecten die net dat ietsje meer willen realiseren voorzien we financiële ondersteuning.
Landbouwers die – bij voorkeur collectief – willen investeren in het ontwikkelen en onderhouden van natuurwaarden in agrarisch gebied kunnen op onze (financiële) steun rekenen.
Alle maatregelen die erosie van het landschap en de akkers tegengaan, genieten onze steun.
We promoten op een actieve manier acties die burgers aanzetten om zelf inspanningen toe doen om soortbeschermingsinitiatieven op te zetten.
P-r-OPERINGE, een nette stad
Een nette buurt is niet alleen een kwestie van duurzaamheid. Een nette, veilige, uitnodigende straat, wijk of buurt, maakt dat mensen ook - letterlijk - het huis uit willen komen, waardoor ze elkaar op een leuke manier kunnen ontmoeten. Daar ligt de sleutel voor een hechte en stimulerende gemeenschap, waarin we samen zorg dragen voor de publieke ruimte.
We pakken sluikstorten en vandalisme krachtdadig aan. Wie sluikstort of het leuk vindt om met vuilniszakken te voetballen, ruimt mee op. Bij kleine overtredingen laten we mensen voelen wat ze gedaan hebben, via gemeenschapsdienst. We verhogen de pakkans voor vervuilers. Het aantal mobiele sluikstortcamera’s wordt verhoogd voor meer controle.
We blijven inzetten op sensibiliseringscampagnes. En blijven gadgets als Poperingse hondenpoepzakjes of peukenzakjes gratis uitdelen.
We onderhouden de bloembakken, parken, plantsoenen en speelpleinen.
We beperken de afvalhinder door te investeren in meer vuilnisbakken, peukenbakjes en afvalcontainers die frequent geledigd worden.
We onderzoeken de mogelijkheid om bovengrondse glascontainers vervangen door ondergrondse containers. Die zorgen voor minder geluidsoverlast en minder sluikstorten.
We voorkomen afvalhinder bij evenementen. We stellen samen met de organisatoren een afvalplan op, met de nodige aandacht voor preventie. We zorgen voor extra verplaatsbare vuilnisbakken in, om afvalhinder te voorkomen
We blijven inwoners betrekken bij de netheid van de stad, via het systeem van de zwerfvuilvrijwilligers en de jaarlijkse opruimacties voor verenigingen en scholen.
👗Aarke organiseert een tweedehands kledijverkoop in de kapel in de Peperstraat.
🧼Nathalie staat met haar zepen op Winter in de Vlamingstraat. 5 Commentaar
Bryan Vanderhaeghe - schepen
Aaron Adriaen - gemeenteraadslid en fractieleider
Gilles D'Hooghe - gemeenteraadslid
Bavo Vanden Broeck - gemeenteraadslid
Marjan Chapelle - gemeenteraadslid
Jurgen Vanlerberghe - gemeenteraadslid
Aarke Reniere - Lid Bijzonder Comité
Pieterjan Vallaeys - Lid Bijzonder Comité
💪We Lees meer 12 Commentaar
Laad meer