Skip to main content

#

Pieterjan
Vallaeys

Ik zou de wereld mooier willen achterlaten dan ik hem gevonden heb.In gesprek met Pieterjan

Als je jezelf in 3 woorden zou moeten voorstellen, welke zouden dat dan zijn?

We starten met ‘gepassioneerd’. Als ik ergens in geloof, ga ik er 200% voor. Maar ook omgekeerd: als het me niét interesseert, steek ik er 0 energie in. Alles of niets dus. Daarnaast ben ik ook leergierig. Ik weet graag alles. Uiteindelijk weet ik nergens alles over, maar wel iets over heel veel verschillende dingen. Tenslotte ben ik ook een trotse vader. Ik ben fan van mijn menage: mijn vrouwtje, onze zoon van 6 en de dochter van 9. Ik zou door het vuur gaan voor die sjarels!

pjay1

Welke eigenschap van jou kennen maar weinig mensen?

Je zou het niet zeggen als je me ziet in een groep, maar ik ben wel introvert. Ik kan geweldig hard genieten van rust en stilte. Zoals veel West-Vlamingen heb ik een grote mond maar een klein hartje. Way mooier omschreven: ik ben een grote babbelaar maar zal niet altijd veel zeggen. Toch zeker niet over mezelf. 

Ben je een dromer, een denker of een doener?

Zonder twijfel: een denker. Ik denk graag en veel na, maar doe er achteraf niet altijd iets mee. Ik ben de man van veel ideeën waar hij uiteindelijk niets mee doet. De laatste gedachte is dan ook meestal “Dat is toch niets voor jou!” of “Je zal dat waarschijnlijk toch niet kunnen”… Dan stap ik over naar een nieuwe gedachte. 

Wat wilde je worden toen je klein was? Wat is het uiteindelijk geworden?

Ik weet echt niet meer wat ik als heel klein ventje wou worden. Toen ik 16 was, kocht ik wel al een lidkaart van onze partij. In die periode zei ik dan ook altijd dat ik de eerste president van de Europese Unie zou worden. Al was er toen nog geen sprak van voorzitterschappen. Helaas was Herman Van Rompuy dus net iets sneller.
Nu werk ik op de payroll bij Westvlees in Westrozebeke. Een ideale job voor mij want ik mag hard werken voor de andere mensen. Want iedereen moet krijgen waar hij recht op heeft. Daarnaast mag ik me ook af en toe een paar dagen verliezen in Excel. Als de CFO me een opdracht geeft waarbij ik datasets samen mag proberen te krijgen, sluit ik me daar met plezier af. Ik word oprecht gelukkig van een Excelformule waarin meer dan 40 voorwaarden verwerkt zitten en die dan blijkt te kloppen!

pjay2

Wat motiveert jou? Geeft kracht/energie?

Redelijk veel eigenlijk, maar ik haal veel motivatie vanuit een vorm van verontwaardiging. Als ik merk dat iemand niet krijgt waar hij recht op heeft of niet mee kan doen, kan ik daar kwaad van worden. Die boosheid is dan de motivatie om dan toch door te doen. Indignez vous, vind brandstof in verontwaardiging! Ik zou de wereld mooier willen achterlaten dan ik hem gevonden heb. Als iedereen zijn deel doet op de kleine lap die hij heeft… 

Waar maak jij je het meeste zorgen over?

Ik ben vooral bezorgd over de verzuring in de maatschappij. We zijn bozer over het feit dat je nu met je rechterhand je autodeur open moet doen, dan over het feit dat er  Palestijnen vermoord worden tijdens een voedselbedeling. We zetten het zelfs meteen op facebook, wat een verloren energie die dan nog eens mensen tegen elkaar opzet. “Als iedereen maar weet dat ik ergens tegen ben!” Dat helpt toch niemand vooruit? Dat zet alleen maar aan tot meer kwaadheid. 

pjay3

Als je alle tijd van de wereld had, wat zou je dan doen?

Ik denk dat ik vooral veel boeken zou lezen. Een van mijn favoriete uitstappen is naar de Boekenbeurs, wat nu Boektopia geworden is. Als ik dan na twee uur rondlopen mijn vrouw en kinderen terug tegenkom, heb ik een stapel fictieboeken onder mijn arm. Terwijl zij er elk maar eentje mochten kiezen…
Ik zou dus echt genieten van extra leestijd en rust.

Waar voel jij je thuis? Wat is je lievelingsplek?

Thuis. In ons nest In de Komstraat met ons vier, zoals wij het graag hebben. Ik ben fan van de georganiseerde chaos die er soms heerst. Bij uitbreiding voel me ik eigenlijk thuis in Poperinge. Als we van reis terugkomen, kan ik het niet laten om sowieso eens langs de Markt te rijden. We zijn pas echt thuis als ik het stadhuis gezien heb. Ik ben een echte steefister, een geuzennaam die ik met trots aanvaard heb.

Voor wie zou je meteen alles laten vallen om te helpen?

De mensen die me kennen, weten dat ik zal helpen als ik kan. Ik laat dan ook letterlijk alles vallen. Ik ben nogal impulsief op dat vlak. Bel dus maar als je mijn nummer hebt. Iemand helpen geeft toch heel veel voldoening?
Ik heb een aantal jaren in een gsm-winkel gewerkt. We werden drie jaar op rij verkozen tot klantvriendelijkste winkel van Vlaanderen. Voor ons was het vanzelfsprekend om er alles aan te doen om de klanten te helpen.

Stel dat al je herinneringen gewist zouden worden, op één na. Welke zou je dan kiezen?

Ik ben niet de man van de grote herinneringen. Maar vorig jaar hadden we wel een echt perfect moment op reis in de buurt van de Ardeche. We zaten in de middle of nowhere, in een huisje naast een kabbelend bergriviertje. Daarin bouwden we samen een dam. ’s Avonds hoorde je er alleen maar krekels.

Wie is jouw persoonlijke held?

Ik denk niet dat ik een persoonlijke held heb. Er zijn wel heel veel mensen waarvoor ik heel veel respect heb. Mensen die doen wat ze zeggen dat ze gaan doen, die blijven wie ze zijn, die trouw zijn aan hun principes. What you see is what you get. 

Daarnaast kijk ik ook op naar ondernemers die een bedrijf opbouwen, het weer verkopen en dat geld opnieuw investeren in Vlaamse maakindustrie. Die dus zorgen dat er hier weer geproduceerd wordt, dat mensen werk hebben. Die dus na de verkoop niet met hun blote kont in de zon gaan liggen of een voetbalploeg kopen. 

Wat is jouw idee van geluk?

Ik kan gelukkig worden van heel kleine dingen. Mijn gezin, de eerste bloem die uitkomt in de lente. Een basisvoorwaarde is wel dat iedereen rondom jou gezond is en zelf ook genoeg heeft om gelukkig te zijn. Ik denk niet dat je echt gelukkig kan zijn als iemand die dicht bij jou staat het niet is. 

Wat is jouw favoriete motto?

Doe moa geweune, dad’ is ol zot genoeg. Ik zeg dat veel en probeer er zelf ook naar te leven. Ik krijg de kriebels van mensen die denken dat de evenaar dus hun gat loopt. Of van pezewevers. Het zou allemaal beter gaan als iedereen gewoon zou doen.Snelle vragen aan Pieterjan