Skip to main content

Samen Vooruit voor een Poperinge waar Jongeren veilig en gelukkig kunnen opgroeien

Gepost op
| Programma 2024
Bryan Vanderhaeghe

Een gemeente die oog heeft voor haar jeugd is een gemeente die leeft. We zetten als Samen Vooruit in op een creatief en gedurfd jeugdbeleid. Elk kind verdient een goede start, of je ouders nu arm of rijk zijn, veel of weinig thuis zijn. De eerste duizend dagen van ons leven legt een groot deel van de basis voor een goed leven. Elke euro die we investeren in onze jonge kinderen is een veelvoud aan euro’s die we later uitsparen in extra zorg.

  • We bouwen een nieuw Huis van het Kind op de Vroonhofsite waarin we alle diensten rond kind- en jeugdbeleid bundelen. Ook de kunstacademie krijgt er zijn plaats en komt zo terug binnen de ring.
  • We investeren verder in een aantrekkelijk activiteitenaanbod voor jongeren.
  • We bouwen en onderhouden toegankelijke speelpleinen en voegen speeltoestellen voor kinderen met een beperking toe. We optimaliseren het speelweefsel in de stad door de creatie van meerdere speellinten doorheen de stad.
  • We zetten in op extra groene ruimte in onze stad waar jongeren en kinderen kunnen spelen en zichzelf kunnen zijn. Zo denken we aan een groene zone bij het Vroonhof, het openbaar maken van De Bommelaer, het vaker openstellen van de Piepauw en het toegankelijker maken van het Tjoekebos.
  • Een graffitimuur is een uitlaatklep voor jong creatief talent.
  • Een voldoende groot en divers vrijetijdsaanbod is nodig tijdens schoolvakanties. Daarom versterken we de werking van Popsjot.
  • Jongerenontmoetingsplekken laten jongeren zichzelf zijn. Jongeren ontmoeten elkaar nu eenmaal in de publieke ruimte. Dat willen en kunnen we niet verbieden. We maken werk van een positief beleid voor rondhangende jongeren. De Jeugddienst speelt hierin een rol, maar kunnen niet zonder politie, het overkophuis en uiteraard de jongeren zelf via de jeugdraad. We creëren plekken waar jongeren kunnen rondhangen, op openbare pleinen en/of in hun straat en onderzoeken hoe dit kan op een positieve manier met de buurtbewoners. We doen dat niet alleen in het centrum, maar ook in de deelgemeenten.
  • Onze scholen kunnen op bepaalde momenten ruimte bieden aan de buurt. Schoolgebouwen en speelplaatsen moeten maximaal open zijn voor jeugd-, sport- en socioculturele verenigingen en buurtinitiatieven.
  • De jeugdraad blijft een ontmoetings- en reflectieruimte voor en over jongeren. We experimenteren ook met andere vormen van democratie zoals een kindergemeenteraad , ontmoetingen tussen -18 jarigen met het schepencollege of via digitale bevraging op regelmatige basis.
  • Jongeren leven fysiek én digitaal. Jeugdinformatie moet dus ook in die werelden gelijkwaardig aanwezig zijn. We hebben papier en online nodig, menselijke aanspreekpunten en digitale hulplijnen.

Jeugdverenigingen

  • We ondersteunen een divers jeugdwerkaanbod, met onder meer jeugdbewegingen, jeugdateliers en speelpleinwerking.
  • We investeren in onze jeugdwerklokalen. We maken alle jeugdwerklokalen brandveilig en energiezuiniger en staan de verenigingen bij met gericht advies, na een bezoek ter plaatse door een gemeenteambtenaar of energiesnoeier. Hoewel de laatste jaren hier sterk op ingezet werd, verdienen een aantal lokalen nog extra aandacht. Zo denken we aan de lokalen van KSA Watou, KLJ Proven en Chiro Haro.
  • We gaan vandalisme in onze jeugdlokalen tegen. Onder meer met steun voor de aanschaf van alarmsystemen.
  • Naast een jaarlijkse subsidiëring blijven we openstaan voor dialoog wanneer zich specifieke problemen aandienen.
  • Het is van belang dat er zeker binnen de jeugdsector voldoende ruimte blijft voor experimenten en vernieuwing. We laten meer witruimte in beleidsnota’s die later door de organisaties kan worden ingevuld om op de kracht, het ondernemerschap en de creativiteit van vrijwilligers in te spelen. Dit stimuleert eigenaarschap van onze vrijwilligers.
  • We zorgen steeds voor heldere regelementen voor jongeren en jeugdwerk, de administratieve lasten dienen zo laag mogelijk te liggen.
  • We zetten in op de band tussen jeugdwerk en politie om de relaties met kinderen en jongeren veiliger en positiever te laten evolueren.
  • Ook in Poperinge vinden jonge ouders steeds moeilijker een opvang voor kinderen die nog niet naar school gaan. We willen de mogelijkheid onderzoeken om kinderopvang voor kinderen jonger dan 2,5 jaar zelf of samen met een partner te organiseren.

Welzijn

  • Heel wat actoren zijn actief bezig met het welzijn van kinderen en jongeren. Afstemming is belangrijk. Jeugdwelzijnsoverleg brengt alle partners aan tafel die lokaal met dit thema bezig zijn. Dit kan gaat onder andere om het OCMW, CAW, JAC, CLB’s, welzijns- en preventiedienst, de scholen, het overkophuis of de bijzondere jeugdzorg.
  • We onderzoeken de mogelijkheid van een brugfiguur voor onze Poperingse scholen. Deze persoon moet de brug vormen tussen ouders, school en ondersteunden diensten zoals de sociale dienst of huis van het kind.
  • Steeds meer jongeren zijn mentaal kwetsbaar. We blijven hier met de stad aandacht voor hebben via het overkophuis, 1 gezin 1 plan en verschillende psychologen en andere therapeuten in Poperinge.
  • Een samenwerking met (jeugd)welzijnsorganisaties kan maatschappelijk kwetsbare kinderen naar de speelpleinwerking of jeugdbeweging leiden. We brengen een huisbezoek aan de meest kwetsbare gezinnen en gezinnen die moeilijk de weg vinden naar de jeugddienst, zoals anderstalige gezinnen. Ook tijdens de speelpleinwerking blijven we in contact met de welzijnsorganisaties, bijvoorbeeld als een kind het wat moeilijker heeft. In overleg met de (jeugd)welzijnsorganisaties houden we de drempel voor deelname aan de speelpleinwerking zo laag mogelijk: een eenvoudig inschrijfsysteem, busvervoer, een vorming voor monitoren voor de begeleiding van kwetsbare kinderen, en lage deelnamekosten.
  • We gaan geweld, pesterijen en overlast aan de schoolpoort tegen. Bij de start en het einde van de schooldag houdt de politie of de stadswacht een oogje in het zeil. Een veilige gemeenschap maak je samen. Iedereen kan een steentje bijdragen aan de veiligheid in de gemeente en in de buurt.

Uitgaan

  • We onderzoeken de mogelijkheid om de cultuurbus opnieuw op te starten. Zo kunnen ook jongeren zonder rijbewijs een optreden in Kortrijk, Rijsel of Diksmuide meepikken.
  • Jongeren moeten veilig kunnen fuiven en aanstelling van security voor jeugdfuiven is duur, daar zetten we verder in op de subsidiëring van externe bewaking voor fuiven van erkende verenigingen.
  • De taxicheques zijn een goed initiatief die ervoor zorgt dat jongeren uit de deelgemeenten naar het centrum raken om te fuiven, maar ook omgekeerd. Het bleek de laatste tijd moeilijk taxibedrijven te vinden om hier in mee te stappen. We denken als stadsbestuur na over eventuele vervangende of ondersteunende initiatieven zodat de verbinding en verplaatsing tussen de deelgemeenten makkelijker kan worden gemaakt.

Laad meer