Skip to main content

Een seniorenvriendelijk Poperinge

Gepost op
| Programma 2024
Bryan Vanderhaeghe

Vandaag telt de Poperingse bevolking 25% 65-plussers en in de komende lokale bestuursperiode komen daar nog 1.685 65-plussers bij. Wie heel zijn leven heeft bijgedragen tot de samenleving, verdient onze aandacht en de kans een actieve schakel te blijven in onze stad, samen met andere generaties.

Senioren willen zelfstandig blijven en zelf kiezen hoe ze hun leven vorm geven. We geven hen de middelen om hun eigen leven in te richten en om deel te blijven uitmaken van ons sociaal en zelfs economisch leven. Minder mobiel zijn of een beperking hebben, is geen reden om er niet bij te horen. We passen ons aan elkaars situatie aan.  

Leeftijdsvriendelijk Poperinge

  • Een gemeente leeftijdsvriendelijk maken, vraagt om aandacht binnen elk beleidsdomein dat impact heeft op het welzijn en de maatschappelijke participatie van ouderen.
  • We betrekken ouderen actief bij het beleid. Een doeltreffend en breed gedragen ouderenbeleid vraagt om inspraak en betrokkenheid van de ouderen zelf en voor die dialoog is een goed werkende lokale ouderenraad essentieel. We geven ouderen daarnaast ook de kans om via sociaal-culturele verenigingen, andere adviesraden, burgerinitiatieven en rechtstreekse politieke participatie ideeën en aandachtspunten naar voor te schuiven.
  • Bij het creëren van nieuwe woonwijken en het renoveren van bestaande buurten opteren we voor het concept van levensloopbestendige buurten of wijken. Hierbij gaan we uit van het principe dat wat goed is voor zowel een achtjarige als een tachtigjarige, goed is voor iedereen. We zorgen dat de publieke ruimte en het aanbod van diensten en voorzieningen afgestemd wordt op álle bewoners, los van leeftijd of eventuele beperking. We denken hierbij aan brede voetpaden, veilige oversteekplaatsen, gevoelslijnen voor slechtzienden, voldoende hoge zitbanken. Plannen voor nieuw openbaar domein leggen we eerst voor aan de focusgroep voor mensen met een beperking.
  • Alle stadsgebouwen worden maximaal toegankelijk gemaakt voor senioren en minder mobiele personen. We voorzien ook zoveel mogelijk een verlaagde onthaalbalie voor rolstoelgebruikers. Ook deze plannen leggen we altijd voor aan de focusgroep voor mensen met een beperking.
  • We voorkomen dat digitalisering van diensten leidt tot discriminatie en het niet-uitoefenen van rechten. Fysieke toegang tot alle diensten blijft van belang, geen enkele dienst mag alleen maar digitaal worden aangeboden. Een mix van digitale en persoonlijke (fysieke) dienstverlening blijft cruciaal.
  • Onze Lokale dienstencentra worden verder versterkt. Zowel de Bres in het centrum, als de Buurtbres in de dorpen zijn belangrijke buurtplekken waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. We versterken de werking en willen in elk dorp een aanbod creëren. Hier liggen mogelijkheden voor het vrijwilligerswerk en de tewerkstelling van doelgroepwerknemers. We zorgen voor een goede afstemming en samenwerking met het verenigingsleven, zodat beide elkaar aanvullen ten aanzien van de senioren in de gemeente.
  • We creëren een seniorenloket met een seniorenconsulent. Bij dit centraal info- en aanspreekpunt kunnen alle 60-plussers aankloppen met hun vragen, die niet noodzakelijk ‘zorg’-gerelateerd zijn.
  • We versterken Poperinge verder al dementievriendelijke gemeente. We organiseren informatiesessies voor mantelzorgers, familieleden maar ook lokale ondernemers, en stimuleren activiteiten voor mantelzorgers en personen met dementie. Deelname aan activiteiten vermindert het risico op een snelle opname in een voorziening.
  • We creëren een geschikt aanbod van activiteiten voor onze vitale gepensioneerde Poperingenaren. We denken hierbij aan activiteiten en programma’s die gezondheid en welzijn bevorderen, sociale contacten en gemeenschapszin versterken, educatie en zelfontplooiing stimuleren, technologische vaardigheden verbeteren, financiële zekerheid bieden, onafhankelijkheid ondersteunen, intergenerationele verbindingen bevorderen, en cultuur en recreatie omvatten. De behoeften aan vorming moeten worden gedetecteerd in de verenigingen en via deze aangebracht worden.
  • We geven ouderen voldoende, duidelijke en laagdrempelige informatie en ondersteuning om zich in te zetten als vrijwilliger. We helpen kandidaat-vrijwilligers en organisaties elkaar vlot te vinden.
  • We blijven inzetten op een positieve beeldvorming van ‘ouder worden’.

Wonen voor ouderen

  • De meeste ouderen willen het liefst thuis ouder worden. Wanneer hun mobiliteit echter vermindert, blijkt hun huis vaak niet aangepast aan deze nieuwe situatie. Daarom moedigen we inwoners aan hun woning levensloopbestendig te maken, onder andere via informatie, premies en coaches die ouderen begeleiden bij het laten uitvoeren van kleine en grote aanpassingen die hun woonkwaliteit kunnen verbeteren. Ook lokale architecten willen we hier meer bewust van maken.
  • We creëren zorgzame buurten door het versterken van initiatieven die wederzijdse steun in een straat, buurt, wijk of dorp stimuleren en sociale netwerken versterken. Indien buurtbewoners ouderen een handje helpen, kunnen ze langer thuis blijven wonen. Zo gaan we ook eenzaamheid bij senioren tegen. Onze lokale dienstencentra spelen hier een centrale rol in.
  • We zorgen voor voldoende betaalbare en aangepaste seniorenwoningen en woningen voor minder mobiele personen. We versterken de woonzorgzone Hellekapelle en Schellewerk door verder te investeren in het openbaar domein, de woningen en de dienstverlening.
  • In samenwerking met Thuis West maken we van de bestaande OCMW-woningen en de floribelsite in de Engelstraat goed aangepaste, betaalbare seniorenwoningen.
  • Nieuwe assistentiewoningen moeten zijn aan een woonzorgcentrum of een thuiszorgorganisatie. Zo kan de garantie op zorg verzekerd worden.

Warme ouderenzorg

  • We zijn tegen een privatisering van Huize Proventier en willen haar openbaar karakter behouden. Elke oudere moet kunnen rekenen op een toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoogstaand zorgaanbod. Een sterk publiek georganiseerd zorgaanbod, blijft daarvoor een belangrijk fundament.
  • We blijven inzetten op thuiszorg ondersteunende diensten zoals maaltijden aan huis, een klusjesdienst, vervoers- en gezelschapsdienst.
  • We zetten in op mentaal welzijn bij senioren. Zeker eenzaamheid moeten we aanpakken. Onze lokale dienstencentra spelen een belangrijke rol in deze psychologische hulpverlening.
  • We erkennen, waarderen en steunen mantelzorgers. Zonder hun vaak grenzeloze inzet wordt de allergrootste wens van het merendeel van zorgbehoevende mensen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, niet gerealiseerd. We zetten in op het organiseren van vormingen, lotgenotencontacten, maar onderzoeken ook de mogelijkheden van dagopvang, nachtopvang of oppasdienst.

Laad meer